شورایعالی فضای مجازی:اینترنت به جای شبکه اطلاعاتی بکار برده نشود
عضو شورایعالی فضای مجازی با بیان اینکه متاسفانه کلمه “اینترنت”، مانند کلمه “تاید” که برخی به غلط برای پودر رختشویی به کار میبرند، اشتباه ایجاد می کند، گفت: باید به دنبال کاهش اتکای مردم به “اینترنت”، به معنی خاص کلمه که یک شبکه اطلاعاتی خاص است، باشیم.
به گزارش مهر، علیرضا شاه میرزایی با بیان اینکه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیاز به یک ساختار فرابخشی بود که هر سه قوه و سازمانهایی مانند صداوسیما، تبلیغات اسلامی و مجموعه هایی مانند سپاه پاسداران در آن حضور داشته باشند و بتوانند در این ساختار جدید با هم هماهنگ شوند، گفت: این مهمترین هدف تأسیس شورایعالی فضای مجازی بود که در حکم مقام معظم رهبری هم صریحاً به آن تأکید شده است.
وی با تاکید بر 2 رویکرد کلان در سطح جهان در بحث فناوری اطلاعات شامل جهانیسازی و ملیگرایی اظهار داشت: هرچند هر 2 این جریان با قدرت و سرعت رو به رشد بودهاند، اما متاسفانه در کشور ما اغلب مسئولان و کارشناسان فقط از روند جهانیسازی خبر دارند و راجع به آن بحث میکنند و دلیل آن هم این است که منابع خبری ما غالباً همان شرکتهایی هستند که روند جهانیسازی را دنبال میکنند؛ این درحالی است که امروز کشورهای زیادی در عین آنکه از نظر استفاده از اینترنت جهانی و پهنای باند دسترسی، در صدر جدول قرار دارند اما در فعالسازی اپراتورها و سرویسهای اینترنتی و شبکه اینترنتی داخلی و بحث امنیت اطلاعات مانند میزبانی پایگاههای مهم و دولتی هم پیشگام هستند.
شاه میرزایی با اشاره به اینکه در کشور ما بسیاری تصور میکنند جریان جهانیسازی، مانند رشد شرکتهایی همچون فیسبوک، گوگل و امثال آن به مثابه یک جبر تکنولوژی و یک جریان غیرقابل کنترل و در حال پیشروی است و ما هیچ چارهای جز پیوستن به آن روند نداریم، تصریح کرد: درحالیکه کشورهای زیادی به موازات این پیشروی و رشد شرکتهای جهان شمول، اپراتورها و سرویسهای داخلی خود را نیز توسعه دادند تا حدی که هرچند میزان دسترسی مردم به فضای مجازی بیشتر میشود، اما درصد استفاده آنها از سرویسهای داخلی کمتر نشده بلکه بیشتر هم میشود.
وی گفت: ممکن است اینطور فکر شود که فقط برخی کشورهای بزرگ یا کشورهایی با سابقه کمونیستی مانند چین و روسیه اینگونه هستند ولی تجربهها نشان داده حتی کشوری مثل کره جنوبی که 50 میلیون جمعیت دارد و سابقه کمونیستی هم ندارد اینگونه است؛ کره جنوبی با آن که از نظر پهنای باند دسترسی به اینترنت، مقام اول را در دنیا دارد ولی بین 60 تا 70 درصد خدمات به کاربران از داخل کشور تامین میشود.
این عضو شورایعالی فضای مجازی با بیان اینکه رشد سرویسهای جهانی به معنی بالا رفتن درصد استفاده از خدمات خارجی نیست و جمع بین استفاده حداکثری از اینترنت افزایش پهنای باند و داخلی شدن خدمات کاملا ممکن است، در مورد وجود شایعاتی مبنی بر کاهش دسترسی مردم برای ارائه خدمات داخلی و قطع اینترنت اظهار داشت: متاسفانه کلمه “اینترنت”، مانند کلمه “تاید” که برخی به غلط برای پودر رختشویی به کار میبرند و یا “پپسی” که به جای نوشابه به کار میبرند، اشتباه ایجاد می کند؛ ما باید به دنبال کاهش اتکای مردم کشورمان به “اینترنت”، به معنی خاص کلمه که یک شبکه اطلاعاتی خاص است باشیم اما نباید اینطور تصور شود که آیا ما میخواهیم دسترسی مردم به شبکههای اطلاعاتی که به نحوی به شبکههای دنیا متصل هستند را کم کنیم.
وی گفت: این تصور که اگر بخواهیم خدمات داخلی ارائه دهیم باید الزاماً ارتباطمان را با دنیا کم کنیم، غلط است چرا که گریزی از ارتباط نیست؛ ولی ما باید ارتباط فعال داشته باشیم.
شاه میرزایی تصریح کرد: متاسفانه اکثر مسئولان، حوزه اینترنت را مشابه حوزه شبکههای تلویزیونی ماهواره ای تلقی میکنند؛ درحالیکه ما نمیتوانیم منازل مردم و سایر نقاط که از شبکههای تلویزیونی ماهواره ای خارجی امواج دریافت کنند را رصد کنیم چون مشکلات عدیده ایجاد میکند اما در شبکههای اینترنت ملی اینگونه نیست. شبکه اینترنت جهانی مستقیما به منازل ما راه ندارد. اینترنت ملی یک شبکه است و از طریق چند نقطه بهعنوان دروازه ورود به کشور به داخل متصل شده است و بقیه این شبکه باید در داخل کشور به صورت محلی ایجاد شود. بنابراین راه عبور خدمات اینترنت جهانی از مسیر شبکه داخلی است اما طبق نیازهای داخلی ما به دنبال افزایش سرعت دسترسی به اینترنت هستیم.
وی گفت: ما بدون ایجاد یک شبکه قوی در داخل کشور نمیتوانیم دسترسی مردم را در همه نقاط به اینترنت افزایش داده و تقویت کنیم پس حتی از نظر سختافزاری، اگر کسی صرفا به دنبال افزایش دسترسی مردم به اینترنت هم باشد، باید از توسعه دسترسی به شبکه داخلی دفاع کند.
به گفته این عضو شورایعالی فضای مجازی کلید اصلی حفظ اقتدار و امنیت کشور در مقابل تهدیدات سایبری و حفظ بازارهای کشور تسلط به فناوری است.