کنار زدن ابرها در “رایانش ابری”

این روزها بحث‎های داغ و گهگاه گیج‎کننده‎ای درباره فناوری “رایانش ابری” (Cloud Computing) مطرح می‎شود. چه چیزی “رایانش ابری” است و چه چیزی نیست!؟

در این مطلب قصد داریم منابع مفیدی را درباره مبانی فناوری “رایانش ابری” و امنیت آن، به علاقه‎مندان معرفی کنیم. در این منابع ادعا نشده که “رایانش ابری همه چیز را دگرگون می کند” (در واقعیت هم اینطور نیست). “رایانش ابری” ترکیبی از ایده ها و فناوری‎های جدید و قدیمی است که در بخش‎هایی از IT انقلاب به پا کرده است ولی اغلب به تدریج باعث تحول و تکامل آن شده است.

“رایانش ابری” می‎تواند بسیار مفید و کارا باشد، اگر برای منظور و اهداف مناسب انتخاب و بطور صحیح اجرا شود. ولی “رایانش ابری” برای همه کس و همه چیز مناسب نیست و تنها راه انتخاب و اجرای صحیح یک طرح “رایانش ابری”، اول تحقیق، دوم برنامه‎ریزی و در انتها، انتقال آگاهانه به ابرها است.

برای مطالعه درباره فناوری و امنیت “رایانش ابری” از جزوه NIST شروع کنید. فقط هفت صفحه است و توضیحات جامعی درباره تعاریف فناوری “رایانش ابری” را ارائه  می‎کند.

http://csrc.nist.gov/publications/drafts/800-145/Draft-SP-800-145_cloud-definition.pdf

شاید بهترین کتاب مرجع درباره امنیت “رایانش ابری”، راهنمای وزارت دفاع استرالیا باشد. این جزوه ۱۹ صفحه‎ای، شروع آسانی برای ورود به مباحث امنیتی در حوزه “رایانش ابری” است.

http://www.dsd.gov.au/publications/Cloud_Computing_Security_Considerations.pdf

برای مطالعه بیشتر و سنگین‎تر درباره امنیت “رایانش ابری”، بهترین منابع، مقالات و جزوات آموزشی تهیه شده توسط تشکیلات Cloud Security Alliance است که برای آزمون Cloud Computing Security Knowledge مورد استفاده قرار می‎گیرد. دو جزوه زیر چندان ساده و آسان نیستند ولی اگر به دنبال کسب اطلاعات و دانش گسترده‎تری درباره امنیت “رایانش ابری” هستید، جزوه اول را که مناسب سازمان‎های بزرگ و جزوه دوم را که مناسب شرکت‎های کوچک و متوسط است، حتماً بخوانید.

https://cloudsecurityalliance.org/guidance/csaguide.v2.1.pdf

http://www.enisa.europa.eu/act/rm/files/deliverables/cloud-computing-risk-assessment/at_download/fullReport

اشاره به آزمون Cloud Computing Security Knowledge شد. کسب گواهینامه این آزمون (که به اختصار CCSK نامیده می‎شود) شاید فعلاً و تا زمانی که فناوری ابری، بهتر و بیشتر فهمیده شود، طرفدار و کاربرد جندان زیادی نداشته باشد. ولی یقیناً مطالب آموزشی این آزمون می‎تواند بسیار مفید و سودمند باشد.

برای کسانیکه علاقه‎مند هستند اطلاعات جامع‎تری درباره رایانش ابری کسب کنند، دو منبع دیگر نیز معرفی می شود.

راهنمای موسسه NIST تحت عنوان Cloud Computing Reference Architecture بحث کاربردهای این فناوری را مطرح می‎کند.

http://collaborate.nist.gov/twiki-cloud-computing/pub/CloudComputing/Meeting12AReferenceArchitectureMarch282011/NIST_CCRATWG_029.pdf

همچنین سایت شرکت OpenCrowd تحت عنوان Cloud Taxonomy به دسته‎بندی محصولات و سرویس‎های ابری می‎پردازند. (برای دسترسی به این سایت شاید به استفاده از راه‎های میانبر نیاز داشته باشید!)

http://cloudtaxonomy.opencrowd.com

یقیناً این منابع، بخش کوچکی از مجموعه منابع رو به افزایش، درباره فناوری “رایانش ابری” هستند. ولی می‎توانند شروع خوبی برای کسانی باشد که به فکر استفاده از این فناوری و حرکت به سوی ابرها هستند و همچنین برای افرادی که در حال حاضر بین ابرها قرار دارند اما نگران امنیت پرواز خود هستند!

اشتراک گذاری

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

نظرات

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *