فناوری‌های تازه و بومی در بانک مرکزی

بانک مرکزیدبیرکل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران آخرین دستاوردها و برنامه‌های این بانک را در زمینه فناوری‌های نوین و بانکداری الکترونیکی را تشریح کرد.

به نقل از روزنامه فناوران، سیدمحمود احمدی در این گفت‌وگو از راه‌اندازی پروژه‌های مرکز داده‌ اینترنتی، مديريت متحد هويت‌سنجی، گسترش و بومي‌سازي سامانه‌ها‌‌‌ي ‌ملي پرداخت، فاز سوم پروژه سیستم یکپارچه مانیتورینگ (سيما) و… خبر داد و به تشریح ویژگی‌های هر یک پرداخت.

افزایش سطح ایمنی در سامانه‌های اینترنتی

احمدی از ایجاد و راه‌اندازی مرکز داده‌ اینترنتی (Internet Data Center-IDC) خبر داد و گفت: این پروژه در راستای طراحی و پیاده‌سازی یک مرکز داده جدید و بر طبق آخرین استانداردهای ارتباطی و امنیتی، تدوین شده و در مهرماه سال 93 به پايان مي‌رسد.

وی مهم‌ترين دستاوردهاي راه‌اندازي اين پروژه را‌ افزایش سطح امنیت شبکه در سامانه‌های اینترنتی به دلیل تمرکز در یک سایت و امکان انتقال رخداد نگاشت‌های امنیتی و عملیاتی به مراکز SOC و NOC، متمرکز شدن تمامی نقاط اتصال سایت عملیاتی به شبکه‌ اینترنت در یک نقطه (IDC)، کاهش هزینه‌های تامین تجهیزات (CapEx) و نگهداری شبکه (OpEx) و صرفه‌جویی در فضا و منابع سایت، سرعت عمل در توسعه‌ سامانه‌های اینترنتی و کاهش Time-to-Market، ایجاد امکان مدیریت و پایش تمامی سرویس‌های اینترنتی به‌ صورت متمرکز دانست.

فازم دوم مدیریت سرویس‌های فناوری اطلاعات

دبیرکل بانک مرکزی در ادامه گفت: فاز دوم پروژه پیاده‌سازی و استقرار مديريت سرويس‌هاي فناوري اطلاعات (ITSM) در راستای تحقق خدمات مشتریان Service Desk برنامه‌ریزی شده و امیدوارم این پروژه تا آذر ماه سال 92 پایان یابد.

احمدی مهم‌ترين دستاوردهاي راه‌اندازی اين پروژه را سیستم مدیریت خدمات IT (بخش Service Desk)، سیستم مدیریت خدمات IT (بخش مدیریت تغییرات)، سیستم مدیریت خدمات IT (بخش مدیریت دارایی‌ها)، فرآیندهای پیاده‌سازی شده (فرآیندهای بازمهندسی شده، مدیریت سطح سرویس و SLA) عنوان کرد.

وی همچنین در خصوص پروژه مديريت متحد هويت‌سنجی (FIDM) گفت: اين سامانه که شامل سيستم مديريت سپرده‌ها، سيستم مديريت تسهيلات، سيستم ارزی، سيستم‌هاي بانکداري اينترنتي (سبا/ دامون)، سيستم بانکداري همراه، سيستم تلفن بانک و کانال‌ها و مشتريان می‌شود تا ‌نيمه دوم سال 92 راه‌اندازی می‌شود.

افزایش امنیت سیستم کارتی

این مقام بانک مرکزی با اشاره به پیاده‌سازی استاندارد امنیتی PCI در سیستم کارت گفت: پیاده‌سازی این پروژه در راستای افزایش امنیت سیستم‌های کارت، شتاب و شاپرک است و تا پایان سال 92 اجرایی می‌شود.

دبیرکل بانک مرکزی دریافت گواهینامه تطابق سیستم کارت (سوییچ مرکزی و ارتباطات آن) و همچنین سایر قسمت‌های سیستم (اعم از تجهیزات متصل، سایت‌ها و …) با استاندارد PCI DSS نسخه 0/2 و استفاده از آن به عنوان مزیت رقابتی و افزایش امنیت در سیستم‌های کارت مطابق با استانداردهای جهانی را از مزایای ایجاد این طرح دانست.

بومی‌سازی سامانه ملی پرداخت

احمدی، گسترش و بومي‌سازي سامانه‌ها‌‌‌ي ملي پرداخت «NPS» را دیگر دستاورد بانک مرکزی در آینده‌‌ای نزدیک معرفی کرد و گفت: این سامانه به منظور مديريت سيستم‌هاي ملي پرداخت ايجاد شده و از مهم‌ترين اهداف اجراي آن مي‌توان به نگهداری و راهبری سامانه‌ها با هزینه کمتر، عدم نیاز به پشتیبانی خارجی با توجه به تحريم‌ها، کمک به نقش نظارتی و کنترلی بانک مرکزی و امکان نظارت دقیق مدیریت اشاره کرد.

وی در ادامه به تشریح فاز سوم پروژه سیستم یکپارچه مانیتورینگ (سيما) نیز پرداخت و گفت: نیاز به نرم‌افزارهای مانیتورینگ در لایه فنی برای نگهداری صحیح سیستم‌ها و مدیریت آنها به شدت احساس می‌شود، لذا این پروژه با هدف مطالعه و مشخص کردن بهترین و مناسب‌ترین محصول موجود و تهیه و به کارگیری آن در محیط عملیات تعریف شده است.

دبیرکل بانک مرکزی ثبت لحظه‌ای (Online) رخدادهای سیستم و شبکه بانکی، تحلیل اطلاعات مانیتورینگ و ارایه شاخص‌های مانیتورینگ Online، ارایه گزارش‌های تحلیلی Offline از رخدادهای جاری و پیش‌بینی وضعیت آینده سیستم، ارسال خودکار هشدار از طریق پیامک و پست الکترونیک برای کاربران و مدیران ارشد، تشخیص خرابی‌های سیستم و شبکه بانکی در کمترین زمان ممکن را از مهم‌ترین دستاورهای این طرح برشمرد.

اشتراک گذاری

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *