اخیراً در نتایج جستجو Google امکان جدیدی قرار داده شده است که به وسیله آن سایتهای هک و نفوذ شده، شناسایی میشوند. در صورت کلیک کردن بر روی این سایتها، Google پیام هشداری به کاربر میدهد که البته کاربر میتواند این هشدار را نادیده بگیرد. شرکت Google به صاحبان سایت هک شده هم یک پیام هشدار میفرستد. برای اینکار، از نشانیهای ایمیل که در صفحات سایت هک شده، وجود دارد، استفاده میکند.
این قابلیت جدید مشابه هشدارهایی است که Google درباره سایتهای آلوده به ویروس و دیگر برنامههای مخرب نمایش میدهد.
شرکت Google اطلاعات زیادی درباره نحوه تشخیص سایتهای هک شده ارائه نکرده است. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان نگرانند که روش شناسایی، چندان دقیق و موشکافانه نیست و احتمال خطا هم وجود دارد.
به اعتقاد این افراد، اگر قرار باشد تنها تغییر ناگهانی و عمده محتوای صفحات و سایت، ملاک تشخیص هک شدن یا نشدن یک سایت باشد، امکان بروز خطا و سوء تفاهم بسیار زیاد خواهد بود. تغییر قیافه و طراحی جدید یک سایت، میتواند آن سایت را به اشتباه “هک شده” تشخیص دهد. این درحالیست که شرکت Google هیچ راهکار مشخص و دقیقی درباره نحوه اعتراض و شکایت مدیران سایتها به تشخیص غلط Google، ارائه نکرده است.
شاید شناسایی سایتهای هک شده توسط Google برای آن دسته از موسسات و شرکتهایی که پرسنل متخصص برای مدیریت سایتهای خود ندارند، مفید و موثر باشد اما شناسایی سایتهای هک شده که تنها چند صفحه ظاهری آنها تغییر داده شده هم کارایی چندانی ندارد. شاید استفاده از فناوریهای بهتر و پیچیدهتر برای تشخیص سایتهای هک شده و فعالیتهای مخرب در پشت صحنه و درون صفحات، اقدام موثرتری از سوی Google باشد.
موضوع نظارت و کنترل بر روی اینترنت در جهان، بتدریج به معضل بزرگی تبدیل شده است که اگر دولتهای جهان، یکپارچه نسبت به آن واکنش نشان ندهند، شرکتهایی مانند Google بر اساس سلایق و منافع خود، راهکارهایی مانند آنچه در این مقاله گفته شد، ارائه خواهند کرد. راهکارهایی که برگشت از آنها، شاید چندان آسان نباشد و در نهایت منجر به سوء تفاهمات و اختلافات زیادی شود.