نماد سایت اتاق خبر شبکه گستر

کنار زدن ابرها در “رایانش ابری”

این روزها بحث‎های داغ و گهگاه گیج‎کننده‎ای درباره فناوری “رایانش ابری” (Cloud Computing) مطرح می‎شود. چه چیزی “رایانش ابری” است و چه چیزی نیست!؟

در این مطلب قصد داریم منابع مفیدی را درباره مبانی فناوری “رایانش ابری” و امنیت آن، به علاقه‎مندان معرفی کنیم. در این منابع ادعا نشده که “رایانش ابری همه چیز را دگرگون می کند” (در واقعیت هم اینطور نیست). “رایانش ابری” ترکیبی از ایده ها و فناوری‎های جدید و قدیمی است که در بخش‎هایی از IT انقلاب به پا کرده است ولی اغلب به تدریج باعث تحول و تکامل آن شده است.

“رایانش ابری” می‎تواند بسیار مفید و کارا باشد، اگر برای منظور و اهداف مناسب انتخاب و بطور صحیح اجرا شود. ولی “رایانش ابری” برای همه کس و همه چیز مناسب نیست و تنها راه انتخاب و اجرای صحیح یک طرح “رایانش ابری”، اول تحقیق، دوم برنامه‎ریزی و در انتها، انتقال آگاهانه به ابرها است.

برای مطالعه درباره فناوری و امنیت “رایانش ابری” از جزوه NIST شروع کنید. فقط هفت صفحه است و توضیحات جامعی درباره تعاریف فناوری “رایانش ابری” را ارائه  می‎کند.

http://csrc.nist.gov/publications/drafts/800-145/Draft-SP-800-145_cloud-definition.pdf

شاید بهترین کتاب مرجع درباره امنیت “رایانش ابری”، راهنمای وزارت دفاع استرالیا باشد. این جزوه 19 صفحه‎ای، شروع آسانی برای ورود به مباحث امنیتی در حوزه “رایانش ابری” است.

http://www.dsd.gov.au/publications/Cloud_Computing_Security_Considerations.pdf

برای مطالعه بیشتر و سنگین‎تر درباره امنیت “رایانش ابری”، بهترین منابع، مقالات و جزوات آموزشی تهیه شده توسط تشکیلات Cloud Security Alliance است که برای آزمون Cloud Computing Security Knowledge مورد استفاده قرار می‎گیرد. دو جزوه زیر چندان ساده و آسان نیستند ولی اگر به دنبال کسب اطلاعات و دانش گسترده‎تری درباره امنیت “رایانش ابری” هستید، جزوه اول را که مناسب سازمان‎های بزرگ و جزوه دوم را که مناسب شرکت‎های کوچک و متوسط است، حتماً بخوانید.

https://cloudsecurityalliance.org/guidance/csaguide.v2.1.pdf

http://www.enisa.europa.eu/act/rm/files/deliverables/cloud-computing-risk-assessment/at_download/fullReport

اشاره به آزمون Cloud Computing Security Knowledge شد. کسب گواهینامه این آزمون (که به اختصار CCSK نامیده می‎شود) شاید فعلاً و تا زمانی که فناوری ابری، بهتر و بیشتر فهمیده شود، طرفدار و کاربرد جندان زیادی نداشته باشد. ولی یقیناً مطالب آموزشی این آزمون می‎تواند بسیار مفید و سودمند باشد.

برای کسانیکه علاقه‎مند هستند اطلاعات جامع‎تری درباره رایانش ابری کسب کنند، دو منبع دیگر نیز معرفی می شود.

راهنمای موسسه NIST تحت عنوان Cloud Computing Reference Architecture بحث کاربردهای این فناوری را مطرح می‎کند.

http://collaborate.nist.gov/twiki-cloud-computing/pub/CloudComputing/Meeting12AReferenceArchitectureMarch282011/NIST_CCRATWG_029.pdf

همچنین سایت شرکت OpenCrowd تحت عنوان Cloud Taxonomy به دسته‎بندی محصولات و سرویس‎های ابری می‎پردازند. (برای دسترسی به این سایت شاید به استفاده از راه‎های میانبر نیاز داشته باشید!)

http://cloudtaxonomy.opencrowd.com

یقیناً این منابع، بخش کوچکی از مجموعه منابع رو به افزایش، درباره فناوری “رایانش ابری” هستند. ولی می‎توانند شروع خوبی برای کسانی باشد که به فکر استفاده از این فناوری و حرکت به سوی ابرها هستند و همچنین برای افرادی که در حال حاضر بین ابرها قرار دارند اما نگران امنیت پرواز خود هستند!

خروج از نسخه موبایل