پس از اغتشاشات چند روزه در شهرهای انگلیس، اکنون که آرامش نسبی به محلهها و خیابانهای شهرها بازگشته است، همه به دنبال مقصر و یا مقصرین این اتفاقات هستند.
از همان ابتدا، فناوری اطلاعات (IT) و اینترنت به عنوان متهمین و زمینه سازان اصلی در گسترش و ادامه اغتشاشات، مطرح شده اند. در این میان، شرکت RIM عرضه کننده گوشیهای همراه BlackBerry یکی از مقصرترین شرکتها در حوزه IT شناخته شده و از هر دو طرف مخاصمه مورد حمله قرار گرفته است.
پلیس، دولت و مجلس انگلیس معتقد هستند که افراد اغتشاشگر با استفاده از سرویس پیام رسانی BlackBerry توانستند حملات و آشوبهای خیابانی را هماهنگ و برنامهریزی کنند. اکنون نیز از شرکت RIM خواستهاند تا با ارائه دادههایی که بر روی سرورهای خاص این شرکت از پیام ها و اطلاعات رد و بدل شده کاربران نگهداری میشوند، در شناسایی افرادی که در این چند روز در خیابانهای انگلیس جولان داده و آشوب بپا کردهاند، کمک و همکاری کند. البته شرکت RIM هم قول مساعد داده تا در صورت درخواست قانونی، همکاریهای لازم را به عمل آورد.
از طرف دیگر، پس از اعلام آمادگی RIM به همکاری با مقامات انگلیس، وبلاگ این شرکت مورد حمله و نفوذ قرار گرفت و تا چند روز هم همچنان غیر فعال بود. همزمان با این حمله، اعلامیهای نیز بر علیه شرکت RIM در چند وبلاگ مختلف منتشر شد که در آن مسئولان و پرسنل این شرکت تهدید به خشونت شدهاند. در این اعلامیه ادعا شده که با نفوذ به سایت شرکت RIM مشخصات و نشانی پرسنل شرکت را به دست آوردهاند و در صورت همکاری RIM با دولت انگلیس، این اطلاعات را به طور عمومی منتشر خواهد کرد. در اعلامیه آمده است “…. آیا واقعاً میخواهید یک گروه جوان عصبانی را پشت درب منزل کارمندانتان ببینید؟”
بر خلاف کشورهایی مانند تونس و مصر که در تظاهرات و حرکتهای انقلابی، از سایتهای اجتماعی و اطلاعرسانی نظیر Facebook و Twitter برای هماهنگی افراد استفاده میشد، در انگلیس استفاده از گوشیهای BlackBerry بسیار پرطرفدار است و به همین دلیل، این بار شرکت RIM به جای شرکتهایی مانند Facebook مورد انتقاد و حمله قرار گرفته است.
تاکنون همیشه هدف حمله و تهدیدات در اینگونه عملیات سایبری، ارگانها و نهادهای دولتی و یا شرکتهای بینالمللی بودهاند. ولی اکنون شاهد هستیم که تهدیدات مستقیماً بر علیه افراد و کارکنان یک شرکت خصوصی صورت میگیرد. گرچه هنوز اهداف سیاسی و اجتماعی دلیل این حملات و تهدیدات هستند ولی حالا مردم بیگناه و عادی، مستقیماً به عنوان هدف اصلی قرار گرفتهاند. بدون شک، خطرات این بازی جدید، بسیار بیشتر از گذشته خواهد بود.