این روزها جاسوسی مجازی از ایران و پرونده هستهای کشورمان در دنیا گویی به یک حق مسلم تبدیل شده است! چراکه به نظر میرسد، هیچ کشوری ابایی از لو رفتن نامش در جریان جاسوسی الکترونیکی هستهای از ایران ندارد.
تا پیش از این تصور میشد این استاکسنت و بعد از آن بدافزار فلیم با پشتوانههای عظیم دولتی و پیچیدگیهای بیسابقه بودند که دو هدف توامان جاسوسی هستهای و ضربه زدن به دستاوردهای کشورمان در این عرصه را تعقیب میکردند. در مورد استاکسنت سرانجام آمریکاییها هدایت و راهبری را به عهده گرفته و رسما اعلام کردند آنها پشت این حمله بیسابقه بودند.
اما همین چند روز قبل خبر رسید که یک بدافزار منتسب به رژیم صهیونیستی نیز به شنود از محل مذاکرات هستهای ایران مشغول بوده است. هنوز رد و تایید عامل این حمله به پایان نرسیده بود که خبر از جاسوسافزاری به نام دینو رسید که ظاهرا پشت این حمله نیز فرانسویها قرار داشتند. هدف این بدافزار نیز فعالیتهای هستهای ایران بود.
حالا و بعد از آمریکاییها، انگلیسیها، اسراییلیها و فرانسویها نوبت به ایتالیاییها رسیده تا خبر جاسوسی آنها از صنعت هستهای ایران منتشر شود. بماند که گفته میشد رد پای عربستان نیز در پس برخی جاسوسیهای مجازی هستهای دیده شده است.
اگرچه کشورمان رسما اعلام کرده تمام این تلاشها توفیقی در آسیب به برنامه هستهای کشورمان و شنود مذاکرات نداشته و برخی از این بدافزارها حتی از مدتها قبل تحت نظر بودهاند. اما به نظر میرسد ایران رفتهرفته در حال تبدیل شدن به قربانی نخست جاسوسیهای مجازی در دنیا است.
این که چه پاسخ عملی به این جاسوسیها داده شده یا قرار است داده شود، موضوع این نوشتار نیست، اما آنچه همچنان مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد، پیگیریهای دیپلماتیک در محکومیت این اقدامها و تبدیل کردن ایران به راهبر جریان مقابله با جاسوسیهای مجازی در دنیا است. البته پیش این نیز پیشنهادات مشابهی در برخی رسانهها مطرح شده بود که مورد توجه واقع نشد.
به هر حال ظاهرا همچنان باید منتظر انتشار نام جاسوسافزارهای دیگری باشیم که بی محابا در تلاش برای پیشبرد اهداف خود هستند.
علی شمیرانی، روزنامه فناوران