نماد سایت اتاق خبر شبکه گستر

بررسی باید‌ها و نبایدهای شبکه‌های اجتماعی در یک میزگرد

برنامه «دیروز، امروز، فردا» با حضور اخوان، عضو شورای عالی فضای مجازی و حضور تلفنی عبدالصمد خرم آبادی دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، حول محور بایدها و نبایدهای شبکه های اجتماعی پخش شد.

به نقل از خبرگزاری فارس، اخوان عضو شورای عالی فضای مجازی در بخش ابتدایی این برنامه گفت: نمی توان نسخه کلی در مورد نقش شبکه های اجتماعی در زندگی امروز ما پیچید و قضاوتی کلی در این مورد داشت. این موضوع بیشتر در زندگی جوانان و نوجوانان نقش پررنگی دارد. این نقش پررنگ حتی در زندگی جوانان هم جزو الزامات زندگی شان نیست و نمی توان این را با نیازهای واقعی زندگی آن ها مقایسه کرد. الان شبکه های اجتماعی در زندگی جوانان نقش پر رنگی دارد. در حوزه اقتصادی خیلی از کسبه برای تبلیغات و بازاریابی و… فعالیت می کنند.

وی ادامه داد: تفاوت دیدگاه و سلیقه در این زمینه بین مسئولین وجود دارد. در اصول کلی تفاوت نظری وجود ندارد. منظور از اصول کلی این است که همه معتقدند هر مخلوق بشر، خیر یا شر مطلق نیست و ضرر و منفعت هایی دارد. اگر بتوانیم راه حلی برای استفاده از منفعت های این شبکه ها پیدا کنیم و در عین حال جلوی ضررهایش را بگیریم فکر می کنم همه معتقدند استفاده از آن کار بدی نیست.

وی ادامه داد: در روش اجرا اما اختلاف دیدگاه وجود دارد. یک دیدگاه می گوید تا زمانی که جلوی ضررهای آن به طور کلی گرفته نشده نباید اجازه استفاده از آن وجود داشته باشد. دیدگاه دیگر این است که باید اجازه داد این شبکه ها آزادانه در اختیار مردم باشد و به مرور زمان جلوی ضرر آن را بگیریم. در واقع هنوز در این مورد به جمع بندی واحدی نرسیده ایم و می توانیم بگوییم این یک معضل است. کلید این معضل دست دولت است. حتی فیلترینگ الان هم توسط وزارت ارتباطات است. البته مجموعه ای در قوه قضاییه و جاهای دیگر داریم که در این مورد تصمیم گیری می کنند و محتوای سایت ها را مورد بررسی  قرار می دهند و محتوای مجرمانه را مشخص می کنند اما مجری فیلترینگ دولت است.

اخوان گفت: تفاوت نگاه دولت ها زیاد فاحش نبوده چون وزارت ارتباطات است که کار فیلترینگ را انجام می دهد. الان چند ماه است دولت تغییر کرده اما تفاوت خاصی در این حوزه ها ایجاد نشده است. بیش از مسائل سیاسی چیزی که روی این موضوع تاثیر می گذارد توان فنی بدنه اجرایی کشور ماست. در دنیا مشابه سیاست های کشور ما در حوزه اینترنت و شبکه های اجتماعی دیده می شود، وجود دارد. اما آنجا آنقدر این کار ظریف انجام می شود که کاربر در هنگام استفاده از این سرویس ها احساس نارضایتی نمی کند. چیزی که رویش بحث و جدل جدی است این است که همواره به دولت از طرف صاحبنظران کشور فشار وارد می شود که مشکل فیلترینگ حل شود.

وی افزود: خیلی از جاها دولت به دلیل اینکه نمی تواند یک محتوای خاص را حذف کند مجبور به حذف کل محتوا و سرویس می شود.

 عبدالصمد خرم آبادی، دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه هم که به صورت تلفنی در برنامه حضور داشت، در بخشی از صحبت هایش گفت: شبکه اجتماعی یک ابزار است که انسانها از طریق آن به صورت گروهی با هم ارتباط برقرار می کنند و موضوعات مختلف را با هم به اشتراک می گذارند. شبکه اجتماعی مختص فضای مجازی نیست. ما در بحث های فیزیکی در جامعه سنتی هم شبکه اجتماعی داشته ایم. انقلاب ما با استفاده از شبکه های اجتماعی به پیروزی رسید و امام از شبکه های اجتماعی نهایت استفاده را بردند. مساجد شبکه های اجتماعی انقلاب بودند.

وی ادامه داد: انسان نیاز دارد با استفاده از هر وسیله ای که می تواند مسائل را با هم نوعا خودش به اشتراک بگذارد. شبکه های اجتماعی نو هم چیزی است که به وجود آمده و باید نهایت استفاده را از آن برد. فکر نمی کنم کسی با شبکه های اجتماعی مخالفتی داشته باشد. چیزی که به هرحال همه دولت ها و همه مسئولین کشورها و کسانی که در جوامع خود از نظر  فرهنگی و اجتماعی مسولیت دارند با آن مخالف هستند تهاجمی است که از این طریق صورت می گیرد. محتوای این ابزار توسط افرادی دیگر تعیین می شود و این چیزی است که با آن مخالفت وجود دارد.»

خرم آبادی ادامه داد: من معتقدم باید شبکه های اجتماعی داخلی  را به خوبی تقویت کرد.

وی همچنین گفت: «شبکه اجتماعی از نظر قانونی یک نوع نشریه است چون افکار مردم و عقاید آن ها را در زمینه‌های مختلف منتشر می کند. در واقع شبکه های اجتماعی وسیله ای است برای انتشار محتوا. ماده 6 قانون مطبوعات می گوید نشریات جز در مورد اخلال به مبانی و احکام  اسلام و قانون عمومی و خصوصی  که در این قانون مشخص می شود، آزاد است. شبکه اجتماعی هم که افکار و عقاید مردم را منتشر می کند از نظر ما جزو نشریات محسوب می شود. قانون می گوید همه نشریات آزاد هستند جز نشریه ای که اقدام به انتشار موارد فحشا و منکرات، اقدام علیه امنیت  جامعه، اهانت به مقدسات، افترا به مقامات، پخش شایعات و.. کند ممنوع  است. ما یکی دو شبکه اجتماعی را با قاطعیت بسته ایم چون مسئولین به این نتیجه رسیده اند که این شبکه ها به مبانی اسلام و حقوق عمومی مردم لطمه می زنند.

خرم آبادی افزود: ما هر روز بیش از 800 مورد در مورد تخلفات سایت ها از سوی مردم گزارشاتی داریم. ما کارگروهی داریم تحت عنوان کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که 13 عضو دارد که شش نفر از آن ها وزیر اطلاعات، ارتباطات، فرهنگ و ارشاد، دادگستری، علوم و آموزش و پرورش هستند. سه عضو هم از سوی تبلیغات اسلامی، صدا و سیما و نیروی انتظامی است، یک نفر هم از طرف شورای عالی انقلاب فرهنگی و دو نفر هم نماینده مجلس. در این کارگروه فیس بوک و توییتر را به دلیل مسائل قانونی و با قاطعیت فیلتر کرده ایم.

وی همچنین گفت: مردم  با فیلترینگ شبکه های معاند مشکلی ندارند.

اخوان هم در بخش دیگری  از برنامه گفت: در دولت قبل قسمتی  از یک جلسه از جلسات شورای عالی فضای مجازی، مسائلی مرتبط با این موضوع  مطرح شد. در دولت جدید هم در یکی از جلسات بعضی از اعضای حاضر در جلسه بازهم اشاره ای به این موضوع داشتند که باید در مورد آن تصمیم گیری شود. قرار شد کارهای کارشناسی انجام شود و  گزارش آن ارائه شود. دیدگاه مسئولین واقعاً شبیه به هم نیست و اختلاف سلیقه وجود دارد. این تفاوت سلیقه هم لزوماً به مسائل فنی و تکنیکی ارتباط ندارد و بعضاً مسائل حاشیه ای هم روی این دیدگاه ها و سلایق تاثیر می گذارد.

خرم آبادی در بخش دیگری از برنامه گفت: استفاده کردن از شبکه های اجتماعی یک مطلب است و ممنوعیت آن مطلبی دیگر. وقتی یک نهاد قانونی آمدند و به این نتیجه رسیدند که این شبکه اجتماعی مصداق مطبوعاتی هستند که ماده شش قانون مطبوعات بیان می کند، درست نیست که یک مسئولی بیاید و از این شبکه اجتماعی استفاده کند. ما اخیراً جلسه ای تشکیل دادیم و وزرا هم شرکت داشتند. همه مسئولین به اتفاق در آن جلسه گفتند هرجا محتوای مجرمانه علیه اخلاق، عفت عمومی، مقدسات و… باشد باید با قاطعیت جلوی آن را گرفت. ممکن است مسئولی بگوید می توان محتوای مجرمانه اش این شبکه را کنترل کرد و به محتوای غیرمجرمانه آن اجازه انتشار دهیم.

وی ادامه داد: ما معتقدیم محتوای غیرمجرمانه و مجرمانه فیس بوک از هم قابل تفکیک نیست که در این زمینه با برخی از دوستان اختلاف سلیقه داریم. اگر کسی موافق ادامه فعالیت نشریاتی باشد که به اصول اسلام توهین می‌کند، قانون اساسی را قبول ندارد و نمی تواند در این کشور مسئولیت داشته باشد.

وی همچنین گفت: شبکه های اجتماعی خارجی از چند جهت برای جامعه ما مضر هستند. حالا دیگران یا از این ضررها اطلاع ندارند، یا اطلاع دارند و با ما هم عقیده نیستند.

اخوان هم در بخش دیگری از «دیروز، امروز، فردا» گفت: اگر بیایم و فیلترینگ را انجام دهیم و بعد خودمان ابزارهای فیلترشکن را در دست عموم مردم قرار دهیم یعنی خودمان با دست خودمان برای شهری که سر راهمان بوده، کمربندی ایجاد کرده ایم. از این طرف کاربران به وفور از فیلترشکن استفاده می کنند و  ما (حاکمیت) فیلترشکن ها را مسدود نمی کنیم و این یعنی مسخره کردن فیلترینگ. اگر شبکه اجتماعی مثل فیس بوک قرار است فیلتر شود دیگر کسی نباید به آن دسترسی داشته باشد، ولو با فیلتر شکن! ما با این کار در جامعه پارادوکس ایجاد می کنیم و در ذهن مردم نوعی دوگانگی دیده می شود که اگر قرار است فیس بوک فیلتر باشد چرا با یک نرم افزار ساده می‌توانم به آن دسترسی داشته باشم؟ حتماً مساله ای پشت پرده وجود دارد.

وی ادامه داد: مردم با فیلترینگ مشکلی ندارند بلکه با فیلترینگ بد مشکل دارند. فکر می کنم همه قبول دارند ما در خانه هایمان نباید به محتوای غیراخلاقی دسترسی داشته باشیم. این نوع فیلترینگی که امروز داریم قطعاً جواب نمی دهد. فیلترینگ هوشمند در دنیا وجود دارد و جواب هم می دهد. ما بعضاً در این مورد عمد می بینیم. در کشور ما کارهای سخت و مشکل زیادی انجام می شود و ما از سدهای مشکل به راحتی عبور می کنیم اما تهیه یک نرم افزار و سخت افزار نسبتاً ساده مثل فیلترینگ هوشمند را که در دنیا جواب داده، گاهی برای دولت سخت می شود. حتی اگر به توانمندی داخلی هم نخواهیم اعتماد کنیم می توانیم این سامانه را وارد کنیم اما این کار را انجام نمی دهیم.

اخوان همچنین گفت: در دولت قبل، در یک بازه زمانی فیلم توهین به حضرت رسول روی اینترنت به صورت گسترده پخش شد. کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مصوبه ای داشتند که جلوی دسترسی به این فیلم در کشور روی اینترنت گرفته شود. این مصوبه صحیح بود و در اینترنت هم علیه یکی از موتورهای جست و گر اقدام خودجوشی صورت گرفت و آن را تحریم کردند. در همان ایام ما به ناگاه دیدیم یک سرویس ایمیل (متعلق به همان شرکت) بدون اینکه مصوبه ای وجود داشته باشد قطع شد. وقتی جست و جو کردیم دیدیم برخی گفتند ما نمی توانیم جوری عمل کنیم که جلوی سرویس ایمیل مردم گرفته نشود و این هم باید قطع شود. همان آقایانی که تا دیروز می گفتند این تفکیک امکان پذیر نیست بعد از بحث و صحبت و حتی تهدید فردای آن روز این تفکیک  را انجام دادند و آن سرویس ایمیل از فیلتر خارج شد.

خرم آبادی در بخش دیگری از این برنامه تلویزیونی گفت: ما آمده ایم راجع به شبکه های اجتماعی صحبت کنیم اما بحث  به سمت فیلترینگ می رود. بحث این است که آیا فیلتر فیس بوک و توییتر درست است یا خیر و  آیا مردم این را قبول دارند یا خیر؟! کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و همه مسئولانی که در آن هستند معتقدند ما باید از شبکه های اجتماعی نهایت استفاده را داشته باشیم و نباید مردم را از این ابزار محروم کنیم. اما  فیس بوک و توییتر حساب خودشان را دارند. همچنان که ما معتقدیم همه باید از تلویزیون استفاده کنند اما شبکه هایی که مسائل ضداخلاقی را اشاعه می دهند ممنوع است.

وی ادامه داد: فیس بوک یک سایت آمریکایی است و از سوی جوانی به نام زاکربرگ که یک صهیونیست است اداره می شود. آقای زاکربرگ طبق  لیست های ارائه شده بین چهار صهیونیست تاثیرگذار جهان است. این شخص آمده و چنین شبکه ای را ایجاد کرده است. بقیه سهامداران این شبکه ها هم صهیونیست هستند. شیمون پرز رئیس جمهور رژیم صهیونیستی می گوید من باید از این پسر خوب یهودی حمایت داشته باشم. ایشان می رود و از فیس بوک بازدید می کند و می گوید باید فیس بوک را به عنوان ابزار بسیاری از تغییرات اجتماعی تحسین کرد. علاوه بر این ها فیس بوک ابزاری است در اختیار سازمان CIA جوانان ما وقتی در میدان های ورزشی ظاهر می شوند، وقتی با نمایندگان رژیم صهیونیستی مواجه می شوند از مسابقه با آن ها خودداری می کنند. بعید می دانم جوان ما ماهیت فیس بوک را بداند و بخواهد از آن استفاده کند.

خرم آبادی همچنین گفت: سایت فیس بوک تا پیش از تبلیغاتی که برخی انجام دادند، در ردیف پایینی قرار داشت این درحالی است که شبکه اجتماعی کلوب از این سایت بالاتر است. وقتی شبکه های داخلی هستند چرا باید اطلاعات خود را روی شبکه های اجتماعی خارجی قرار دهیم. وزیر ارتباطات کار خوبی کردند و گفتند من به شبکه های اجتماعی داخلی می روم و  صفحه ایجاد و فعالیت می کنم.

وی در بخش دیگری از صحبت هایش اظهار داشت: ما فقط دو شبکه اجتماعی را بسته ایم و  شبکه های اجتماعی دیگر به وفور در دسترس است.

گفتنی است قرار بود این برنامه با حضور نصرالله جهانگرد معاون وزیر ارتباطات برگزار شود که وی حضور نیافت.

خروج از نسخه موبایل