حسن کریمی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، دراین باره اظهار کرد: شرکتهایی که کار قاچاق مکالمه انجام میدهند از بستر اینترنت استفاده کرده و ترافیک voice خود را انتقال میدهند که در حال حاضر شرکت ارتباطات زیرساخت، سازمان تنظیم مقررات و وزارت ارتباطات در حال تلاش هستند تا مقابلهی جدی با این موضوع صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون گامهای خوبی در این زمینه برداشته شده است، ادامه داد: اکنون از سیستم قضایی هم کمک گرفته میشود تا به شکل گستردهتری با این شرکتها مبارزه شود و به همین دلیل طی سه ماهه اخیر چندین شرکت که در این زمینه فعالیت میکردند با مستندات به دستگاههای قضایی ارجاع داده شدند که این مساله در نهایت باعث میشود از این پس بحث قاچاق مکالمه برای این شرکتها جذابیتی نداشته باشد و بدین ترتیب قاچاق مکالمه در کشور کاهش پیدا کند.
کریمی در پاسخ به اینکه آیا میتوان به طور تخمینی اعلام کرد که سالانه چند دقیقه مکالمه بینالملل از طریق قاچاق منتقل میشود؟ اظهار کرد: در این زمینه نمیتوان آمار دقیقی اعلام کرد چرا که اگر قرار بود ترافیک قاچاق دیده شود مسلما راههایی برای مبارزه با آن نیز در نظر گرفته میشد.
معاون بهرهبرداری و مدیریت شبکه شرکت ارتباطات زیرساخت در پاسخ به این سوال که بهطور کلی آیا قاچاق مکالمه نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته است؟ توضیح داد: شاید نتوان با قطعیت گفت که قاچاق مکالمه نسبت به سالهای گذشته بهطور قطعی کاهش یافته چرا که اگر اکنون میزان ارتباطات هم بهطور دائم در حال افزایش است اما به هر صورت با بسته شدن برخی شرکتهایی که در زمینه برقراری مکالمات بینالمللی به صورت قاچاق فعال بودند، اکنون این رقم به مکالمات قانونی افزوده شده است.
پیش از این مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با تاکید بر همکاریهایی که با قوه قضائیه صورت گرفته،از تلاش شرکت ارتباطات زیرساخت برای دستیابی به راهکارهای فنی در این زمینه خبر داده و در این باره گفته بود: VOIP حدود ۵ درصد درآمد صوت شرکت زیرساخت، معادل ۳۰ تا ۴۰ میلیارد تومان را به خود اختصاص میدهد.
همچنین پیش از این اخباری در زمینه نرمافزار شناسایی قاچاق VOIP منتشر شده و این گونه عنوان شده بود که نرمافزار شناسایی VOIP آزمایش شده و عملکرد موفقی داشته است؛ البته این نرمافزار برای مدل کوچکی طراحی و آزمایش شد که برای استفاده در ابعاد بزرگ باید تجهیزات لازم تهیه شود که این کار در حال انجام است.