یک مقام آگاه در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: آقای اخوان رئیس سابق مرکز ملی فضای مجازی و دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی استعفا دادهاند.
وی گفت: پس از استعفای ایشان، رئیس جمهور طبق آیین نامه باید در اولین جلسه شورای عالی فضای مجازی با حضور سران قوا در مورد انتخاب رئیس جدید مرکز ملی فضای مجازی تصمیم بگیرد؛ اما به دلیل اینکه رئیس جمهور سفر نیویورک را در دستور کار داشتند، فرصت برای هماهنگی با سران قوا و برگزاری جلسه شورای عالی فضای مجازی نبود.
وی ادامه داد: از این رو رئیس جمهور، پس از استعفای رئیس قبلی، باید برای مرکز ملی فضای مجازی سرپرستی تعیین میکرد تا زمانی که جلسه شورای عالی برگزار شود.
این مقام آگاه ادامه داد: به این ترتیب رئیس جمهور، آقای واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات را به سمت سرپرست مرکز ملی فضای مجازی و سرپرست دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی منصوب کرد.
این انتصاب در حالی صورت گرفت که گفته میشود براساس آییننامه داخلی شورای عالی فضای مجازی است، رئیسجمهور نمیتوانست حتی به فرض استعفای دبیر این شورا، اقدام به صدور حکم سرپرستی کند.
در ادامه سعی برآن داریم با مروری بر آئیننامه داخلی این شورا، به بررسی شرایطی بپردازیم که رئیس جمهور میتواند سرپرست مرکز ملی فضای مجازی را تعیین کند.
حالت اول تغییر دبیر شورا و رئیس مرکز ملی فضای مجازی به این شکل است که، طبق ماده 2 آیین نامه داخلی شورایعالی، رئیس جمهور به عنوان رئیس شورا میتواند شخصی را به عنوان دبیر جدید به شورا معرفی کند و در صورتی که اکثریت مطلق اعضای شورا موافقت کردند، دبیر جدید به مقام معظم رهبری پیشنهاد میشود و پس از تایید معظم له، دبیر جدید با حکم رئیس جمهور (رئیس شورا) منصوب خواهد شد.
در حالت اول، دبیر قبلی تا انتصاب دبیر جدید به فعالیت خود ادامه میدهد.
حالت دوم این است که طبق تبصره 1 ماده 2 آیین نامه داخلی شورای عالی، رئیس شورا یا 5 نفر از اعضا، پیشنهاد عزل دبیر را طرح کنند. در صورتی که در اولین جلسه، اکثریت مطلق اعضا موافقت کنند، عزل دبیر به مقام معظم رهبری پیشنهاد میشود. در صورت عزل دبیر، تا انتصاب دبیر جدید، رئیس جمهور میتواند برای 3 ماه، فرد جدید را به عنوان سرپرست انتخاب کند.
حالت سومی هم وجود دارد که دبیر، خود استعفا دهد. در صورت استعفا، آیین نامه سکوت کرده و در مواردی که آیین نامه سکوت کرده نیز به منبع آن که شورایعالی باشد، برخواهد گشت. یعنی باید جلسه شورا تشکیل و در مورد استعفا تصمیمگیری شود. پذیرش استعفا در حیطه وظایف رئیس شورا نیست. چنانچه در آیین نامه، وظایف رئیس شورا به طور کامل احصا شده است.
طبق ماده 7 این آیین نامه، صدور حکم انتصاب و عزل دبیر شورا مطابق ماده 2، ریاست و اداره جلسات شورا مطابق ماده 5 و سایر مواد آیین¬نامه، تشکیل جلسه فوق العاده مطابق ماده 6، ملاحظه مصوبات شورای عالی قبل از ارائه جهت استحضار مقام معظم رهبری مطابق ماده 11و تأیید دستور جلسات شورای عالی مطابق ماده 13 از جمله وظایف و اختیارات رئیس شوراست.
بنابراین طبق تعریف بالا و آنچه از آئیننامه استنباط میشود، تعیین سرپرست جدید تنها در صورتی امکان پذیر است که دبیر قبلی پس از طی مراحل ذکر شده عزل شود که با توجه به اینکه در دولت جدید هنوز اولین جلسه شورایعالی تشکیل نشده، پس هنوز عزلی صورت نگرفته است.