نماد سایت اتاق خبر شبکه گستر

شبكه‌هاي اجتماعي موظف به دريافت مجوز از وزارت ارشاد هستند

شبكه هاي اجتماعي بايد از مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانه هاي ديجيتال مجوز فعاليت دريافت كنند.

به نقل از سایت خبری ایستنا و به گزارش عصر ارتباط، چندي پيش رئيس پليس فتا كمال هاديانفر رسما اعلام كرد منع قانوني براي فعاليت در شبكه‌هاي اجتماعي وجود ندارد. با اين حال مركز توسعه فناوري اطلاعات و رسانه‌هاي ديجيتال نيز مدعي است كه متولي شبكه‌هاي اجتماعي است و بايد براي راه‌اندازي و فعاليت شبكه‌هاي اجتماعي از مركز رسانه‌هاي ديجيتال مجوز گرفته شود.

شبكه‌هاي اجتماعي زير چتر بومي شدن

عليزاده با تاكيد بر اينكه مركز رسانه‌هاي ديجيتال متولي تمامي امور در حوزه رسانه‌هاي ديجيتال از جمله شبكه‌هاي اجتماعي است،‌ گفت:«شبكه‌هاي اجتماعي در حداقل شكل ممكن بايد در سايت ساماندهي ثبت شوند و مجوز فعاليت فرهنگي ديجيتال از ما بگيرند و از آنجايي كه نمي‌توانيم بر تمام آنها و فعاليت‌هايشان نظارت داشته باشيم، بايد در ابتداي امر از آنها بخواهيم، خودشان را به ثبت برسانند و احراز هويت شوند. محدوديت‌ها و خط قرمزها را نيز به افراد متذكر شويم تا مبادا به مردم توهين شود يا مسايل ضد ديني يا مباحث تجزيه‌طلبانه مطرح شود.»

او با بيان اينكه مركز رسانه‌ها قصد ندارد راسا شبكه اجتماعي راه‌اندازي كند،‌ گفت:«ما هر سايتي را راه‌اندازي كنيم، اين تفكر وجود دارد كه اين سايت دولتي است از سوي ديگر طبق روال كار دولتي بايد برايش كارمند استخدام كرد كه چنين فعاليت‌هايي در زمره كارهاي اغنايي محسوب مي‌شوند و نمي‌توان با بخشنامه در فرآيند اداري و كارمندي يك شبكه اجتماعي ايجاد كرد.»

عليزاده با اشاره به اينكه شبكه‌هاي اجتماعي ذاتا به بخش خصوصي تعلق دارند،‌ افزود:«با اين حال مركز علي‌رغم حمايت‌هايي كه براي رونق اين فعاليت‌ها از بخش خصوصي به عمل مي‌آورد، بايد موسسان اين شبكه اجتماعي را شناسايي كند،‌ اين شبكه‌ها بايد در سايت ساماندهي ثبت و احراز هويت شوند. خط قرمزها نيز برايشان تعريف شود تا مشكلات بعدي پيش نيايد.»

دهكده‌هاي مجازي صنفي

برجسته‌ترين شبکه اجتماعی كه با محوريت موضوعي خاص در فصل نخست سال جاري فعاليت خود را با سر و صداي زيادي آغاز كرد شبكه اجتماعي هادی‌نت بود كه طبق آمار اعلام شده در هفته اول راه‌اندازی آزمایشی‌اش شش میلیون و 400 پیام مبادله شده را با سه هزار عضو به ثبت رساند که این کاربران 115 هزار و 397 مطلب ارسال كردند. اكنون نيز بنا به اطلاعات سايت الكسا در رتبه 995 در ايران قرار دارد و متاسفانه طي ماه گذشته ميزان بازديد از هادي‌نت روند نزولي را نشان مي‌دهد.

عليزاده با بيان اينكه به دنبال ايجاد دهكده‌هاي مجازي براي اصناف و اتحاديه‌ها هستيم،‌ گفت:« از ايجاد شبكه‌هاي اجتماعي صنفي حمايت خواهيم كرد. اين مساله منجر به آشنايي افراد يك صنف و ايجاد تعامل صنفي و علمي با يكديگر مي‌شود تا مشكلات‌شان را مطرح و با همفكري هم آن را رفع ‌كنند. اما بايد براي ايجاد آن چارچوب‌هايي تعيين كنيم تا طبق آن عمل كنند. به عنوان مثال در حال حاضر دارندگان آزمايشگاه‌ اقدام به راه‌اندازي يك شبكه اجتماعي كرده‌اند.»

عليزاده همينطور اعلام كرد:«تا پايان شهريور ماه امسال نيز همزمان با جام رضوي شبكه اجتماعي رضا‌نت راه‌اندازي خواهد شد و افتتاح شبکه اجتماعی سایر ائمه نیز در دستور كار مركز قرار دارد.»

شبكه اجتماعي تبيان نيز كه وجهه مذهبي پررنگي دارد به همراه مجموعه پورتال موسسه فرهنگي و اطلاع‌رساني تبيان در رتبه‌بندي‌ الكسا جايگاه نوزدهم را به خود اختصاص داده است.

پرمخاطب‌ترين دهكده‌هاي مجازي بومي

با اين حال شبكه‌هاي اجتماعي موفقي نيز طي يك دهه اخير ايجاد شده‌اند و توانسته‌اند كاربران بسياري را به خود جلب كنند. از جمله شبكه‌ اجتماعي كلوب كه تاكنون طبق رتبه‌بندي سايت الكسا پيشتاز شبكه‌هاي اجتماعي موجود در ايران است و رتبه هشتم را در ميان سايت‌هاي ايراني به خود اختصاص داده است.

پس از آن شبكه اجتماعي فيس نماست كه در جايگاه نهم قرار دارد. آپارات نيز پورتال به اشتراك‌گذاري فيلم و فايل‌هاي مولتي مدياست بيستمين جايگاه را از آن خود كرده است.

اقسام شبكه‌هاي اجتماعي

توليد محتوا به وسيله كاربران و اعضا شايد تنها ويژگي شبكه‌هاي اجتماعي نباشد اما بدون شك برجسته‌ترين ويژگي است كه آن را از ساير پورتال‌ها و وب‌سايت‌ها جدا مي‌كند.

شبكه‌هاي اجتماعي موجود در ايران را مي‌توان به چندين گروه دسته‌بندي كرد. دسته‌اي كه با موضوعات تخصصي و علمي همچون عكاسي،‌ انيميشن و حتي محيط زيست و شكار فعاليت مي‌كنند.

گروهي نيز با نگاه قوميتي به جذب عضو مي‌پردازند به اين ترتيب كه افراد يك شهر، شهرستان يا قوميت يا افرادي كه به گويش و زبان خاصي تكلم مي‌كنند با راه‌اندازي يك شبكه اجتماعي در جهت حفظ هويت شهر و قوم خود تلاش مي‌كنند. البته تاكنون شاهد برخورد با برخي از شبكه‌هاي اجتماعي قوميتي بوديم كه به دليل انتشار افكار تجزيه طلبانه فيلتر شده‌اند.

اما مهم‌ترين گروهي كه بخش اعظمي از شبكه‌هاي اجتماعي را شامل مي‌شوند، شبكه‌هاي اجتماعي دوست‌يابي به‌شمار مي‌روند كه بيشترين ميزان حساسيت‌ها را نيز به خود معطوف كرده‌اند و حجم بالاي فيلترينگ شبكه‌هاي اجتماعي مربوط به اين گروه است.

خروج از نسخه موبایل