نماد سایت اتاق خبر شبکه گستر

PyVil؛ ابزار جاسوسی جدید Evilnum

گروه Evilnum بدافزار جدیدی را توسعه داده که مهاجمان آن را قادر به سرقت نشانی‌های ایمیل، رمزهای عبور و اطلاعات حساس متعدد سازمانی می‌کند.

Evilnum که کارزارهای آن را می‌توان آن پیشرفته و مستمر (APT) دانست از سال 2018 فعال بوده است. حملات این گروه هدفمند و تمرکز اصلی آنها شرکت‌های فعال در حوزه فن‌آوری مالی (FinTech) بوده است. یکی از دلایل موفقیت این گروه تغییر مستمر ابزارها و تاکتیک‌های آنها است.

به گزارش شرکت مهندسی شبکه گستر، در توسعه ابزارهای مورد استفاده Evilnum از زبان‌های برنامه‌نویسی JavaScript و #C بهره گرفته شده است. اما شرکت سایبرایزن در گزارشی به بررسی بدافزار جدیدی از این گروه پرداخته که با زبان Python برنامه‌نویسی شده است.

بدافزار مذکور که سایبرایزن از آن با عنوان PyVil یاد کرده نوعی اسب تروای دسترسی از راه دور (Remote Access Trojan – به اختصار RAT) محسوب می‌شود.

PyVil علاوه بر استخراج مشخصات دستگاه آلوده نظیر نسخه Windows و محصول ضدویروس نصب شده بر روی آن، قادر است که با ضبط کلیدهای فشرده شده توسط کاربر (Keylogging) و تصویربرداری از فعالیت‌های او انواع اطلاعات سازمانی را سرقت کند. ضمن اینکه امکان اجرای بدافزارهای مورد نظر مهاجمان را نیز بر روی دستگاه قربانی فراهم می‌کند.

در اکثر حملات Evilnum، رخنه اولیه به سازمان، از طریق ایمیل‌های فیشینگ هدفمند (Spear Phishing) صورت می‌پذیرد. پیوست این ایمیل ها فایلی با پسوند ZIP است. فایل ZIP نیز خود یک فایل LNK در ظاهر با پسوند PDF است.

 

اجرای فایل LNK توسط قربانی موجب فراخوانی فایل‌های مخرب مورد نظر مهاجمان با بهره گیری از تکنیک های موسوم به “بدون فایل” (Fileless) بر روی دستگاه می‌شود.

 

 

برخی فایل‌های مخرب مورد استفاده در جریان این کارزار به نوعی نسخ قدیمی نرم‌افزارهای معتبری همچون Java Web Start Launcher هستند که کدهای مورد نظر مهاجمان در آنها تزریق شده است. برای مثال تصویر زیر مشخصات فایل دستکاری شده را نشان می‌دهد:

 

 

تصویر زیر نیز مشخصات فایل معتبر را نمایش می‌دهد:

 

 

همان‌طور که پیداست تفاوت در امضا نشدن فایل مخرب توسط شرکت سازنده (Oracle) است.

علاوه بر استفاده از ضدویروس قدرتمند و به‌روز و ابزارهای موسوم به ضدهرزنامه، آموزش کاربران در پرهیز از باز کردن فایل‌های ناآشنا و مشکوک نقشی اساسی در ایمن نگاه داشتن سازمان از گزند این نوع تهدیدات مخرب دارد.

مشروح گزارش سایبرایزن در لینک زیر قابل دریافت و مطالعه است:

https://www.cybereason.com/blog/no-rest-for-the-wicked-evilnum-unleashes-pyvil-rat

دامنه‌ها:

 

نشانی‌های IP:

 

درهم‌ساز:

خروج از نسخه موبایل